Gå en tur rundt om søen i det fredfyldte grønne område

I den østlige del af Ulstrup ligger denne lille perle, tæt ved boliger og alligevel som et fredfyldt grønt område med mulighed for at gå ad fire afmærkede naturstier: den korte (grøn) går rundt om Lergravssøen, mens de tre andre (rød, blå, gul) fortsætter op i Amstrup bakker og omkring Sukkertoppen. Her går vandreturen også forbi Brandstrup Bæk, der er et vandløb med meget rent vand.

Sådan finder du Sofienlund Lergravssø

Fra Hovedgaden i Ulstrup drejes ad Østergade, og der er mulighed for at parkere på højre side af vejen, lige inden man kommer til Sofienlundparken. Her er der også en informationstavle om området.

Dyr og planter

Der findes mange smukke planter i området, hvoraf flere dog er ret sjældne, for eksempel liden vintergrøn og femradet ulvefod. Af andre planter kan nævnes kæruld og orkideen skov-hullæbe. Ellers er meget af vegetationen omkring søen domineret af dunhammer og tagrør, typisk krat for en rørsanger og rørspurv. Isfuglen holder også til i området, og den kan ses det meste af året. Og så er grønbenet rørhøne en sikker ynglefugl. I søen er der også stor og lille vandsalamander. Turen omkring søen viser et væld af forskellige danske træer og buske: rød el, pil, ahorn, bøg, eg, ask, vortebirk, hyld, kirsebær og hvidtjørn.

Områdets historie

Søen er opstået ved at der i over 100 år blev gravet ler ud til at fremstille tegl. Sofienlund Teglværk lå ved Gudenåen lige nedenfor Sofienlund Lergravssø. Teglværket var i drift fra slutningen af 1800-tallet til 1970, hvor værket brændte. Leret og lokaliteten er i sin helhed af så stor geologisk betydning, at man har udnævnt Sofienlund Lergrav som National Geologisk Interesseområde.