Bestig Busbjerg og nyd udsigten over Gudenåen.

Ved Ulstrup ligger det naturskønne område Busbjerg, hvor man i godt vejr kan se helt til Randers og Viborg. Den 92 meter høje bakke blev skabt i Istiden, da isen fjernede landskabet omkring bakken. Området har været fredet siden 1953 og ejes af Gudenådalens Hjemstavnsforening, som er med til at passe på området. De egentlige naturplejere er en flok får, som er med til at forhindre, at området vokser til i skov.

Sådan finder du til Busbjerg

Fra Ulstrup følger du Hagenstrupvej mod Bjerrringbro. To kilometer vest for Ulstrup viser skilte mod Busbjergs bakker. P-plads ligger for enden af vejen. Der er gode muligheder for en gåtur på de markerede stier, der starter ved p-pladsen ved Hagenstrupvej. Ved P-pladsen er der også infotavle og bænke.

Dyr og planter

På Busbjerg finder man tapetser-edderkoppen (også kaldet nordlig fugleedderkop), som er Danmarks eneste fugleedderkop. Den findes i kolonier på varme, sydvendte skråninger og trives godt i tørt og bakket landskab som Busbjerg. Desværre er bestanden hårdt presset af ørnebregnen, som har overtaget store dele af området. Edderkoppen stor kæmpejæger er også fundet i området.  Der er også mulighed for at se flotte sommerfugle ved Busbjerg, blandt andet mark-perlemorsommerfugl, okkergul pletvinge og foranderlig blåfugl.

Busbjerg er et hedelandskab med hedelyng, som i sensommeren farver hele landskabet flot violet. På bakken findes også ene, lyngsnerre, revling, blåbær, tyttebær og klokkelyng. Nedenfor bakken på den nordlige side er der desuden et lille fint kildevæld med mange forskellige mosser.

Årlige sommerspil

Busbjerg er kendt for sine sommerspil – Busbjergspillene - en tradition, som startede helt tilbage i 1945. Området var tidligere også berygtet for sine røvere, som stod på lur ved Busbjerg. Dette kan læses i Steen Steensens Blichers ”Jyske Røverhistorier”.

Læs mere om Busbjerg på fredninger.dk